onsdag 13. februar 2013

Kommunal økonomi - om budsjettet.


Kommunens årsbudsjettet er en av de viktigste planene i kommunen.

Om årsbudsjettet sier kommuneloven (KL) i §§ 45 og 46.
§ 45, 2 - Kommunestyret vedtar selv årsbudsjettet og endringer i dette...
Min kom. - vær obs på «kommunestyret selv» - denne kombinasjonen finnes flere steder i Kommuneloven og betyr at her kan kommunestyret ikke delegere til andre.
Fra § 46, merk - Bindende plan, Omfatte hele kommunens virksomhet, Realistisk, Stilt opp på en oversiktlig måte, En driftsdel og en investeringsdel, Det skal budsjetteres med et driftsresultat som minst er tilstrekkelig til å dekke renter, avdrag og nødvendige avsetninger, Det kan avsettes midler til bruk i senere budsjettår.
Det er utarbeidet forskrift for budsjettet.

"Tallbudsjettet" består av 4 obligatoriske, enkle skjemaer. To gjelder driftsbudsjett - 1 A- og 1 B Driftsbudsjett. Det er også 2 skjemaer for investeringsbudsjettet - 2 A- og 2 B Investeringsbudsjett.
1 A skjemaet skiller seg fra de andre ved at det her er krav til forklaring, såkalte noter til mange av tallene.

Min kommentar: Det jeg skriver om er det budsjettet kommunestyret selv må vedta. Alt skal altså budsjetteres. Men dette er ikke noe delatbudsjett. Husk at budsjettet gjelder kommunen, "andres" tall skal ikke med her. Det finnes dog et par unntak. Kirken - her føres både den driften som kommunen utfører for kirken og det er også anledning til å ta inn kirkens investeringer i kommunebudsjett/regnskap. Husk da klare avtaler.
I tillegg driver kommunen en type bankvirksomhet (Startlån).
Det er viktig at man bruker de samme betegnelser som lov og forskrift bruker. Dette for å vite hva man snakker om.
Jeg kommer tilbake til de enkelte skjemaer i senere innlegg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar